м. Львів, пл. Петрушевича 3, офіс 237

(032) 242 6 979
(096) 133 0 333
Замовити Консультацію
3342 Туристів
відправлено в подорож
Меню
заявка на підбір туру
Ім'я
Email

Особливості гастрономії на Кіпрі

myasnoe-meze

Кіпр – це сонячний острів, що приваблює своїми екзотичними ароматами та апетитними середземноморськими стравами. В основі страв на Кіпрі поєдналися рецепти грецької та турецької кухонь. Також інколи виражаються арабські, армянські та англійські традиції. У місцевих жителів вважається, що якщо їжа не свіжа, то її їсти неможна. Під час приготування страв використовують лише рослинні жити, тому їжа на Кіпрі легка.

Національними стравами Кіпру вважаються сири. Наприклад, халлумі — це сир, що виготовлений із суміші овечого і козячого молока. Інколи цей сир може містити і коров’яче молоко. Такий сир часто готують на грилі або обжарюють у маслі.

rock-restaurant-9
Не менш знаменитим є мезе — це набір закусок, різноманітних холодних та гарячих міні-страв. Такі набори бувать трьох видів, а саме: м’ясні, рибні та мішані. До них обов’язковим є подача різних соусів, легких салатів, свіжих та запечених овочів на грилі. На відмінну від інших країн, мезе на Кіпрі досягає великих розмірів, та інколи може складатися навіть із 30 страв.

Кіпріоти у свою чергу великі цінителі м’яса. Різноманітіні сувалакі — невеликі шашлики — здивуються будь якого туриста завдяки насиченому смаку. Для сувалакі найчастіше використовують баранину, курятину, свинину чи традиційні ковбаски «шефталія». Доречі, ці ковбаски у вигляді невеликих фрікадельок із фарша, цибулі, часнику, кориці, м’яти, завернуті в кишку і приготовані на грилі. Сувалакі подають на дерев’яній шпажці з білим хлібом та шматочком лимона. Також можлива подача в піті — м’ясо знімається зі спажки, завертається разом з овочами у злегка обсмажену піту( круглий прісний хліб).

WPMPlu6wRyI

До головних м’ясних страв Кіпру можна також віднести клефтіко — це запечене м’ясо кози чи ягняти у закритому глиняному посуді з лавровим листом та різноманітними ароматними травами. Ще однією головною стравою вважається мусака — запіканка із м’ясного фаршу, що викладається шарами разом із баклажанами, цукіні, картоплею у соусі Бешамель під сирною скоринкою.

Стосовно гарнірів, то на Кіпрі до великих страв подається картопля-фрі та місцеві мариновані оливки в часниковому соусі.

Меню на острові також порадує туристів морепродуктами. Кальмари, восьменоги, що обжарюються на грилі чи тушаться і подаються у горщиках, вишукана кіпріотська форель з різніми інгрідієнтами та різноманітними варіантами приготування — все це справжній гастрономічний рай для цінителів смачненької морської кухні.

Майже цілий рік на Кіпрі свіжі овочі та фрукти. Найпопулярніші на острові цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрукти.

У будь-якому закладі для туристів запропонують місцеве пиво «КЕО» чи вишукане вино. Національною гордістю є десертне вино «Commandaria» – одне із найстаріших вин світу, яке по сьогоднішній день виготовляється лише на Кіпрі. Із інших алкогольних нопоїв варто скуштувати апельсиновий лікер «Filfar», бренді «Five Kings», традиційну анісову горілку «Узо».

Розповісти в :
comments powered by HyperComments
preloader
Top