Чорногорія, кухня та смаколики
До уваги всіх гурманів! Трішечки поговоримо про смаколики та Чорногорську національну кухню.
Всю Чорногорську кухню можна сміло розділити на дві категорії. І як би банально це не звучало, але це “Локальні харчевні” та туристичні ресторани. Різниця між ними полягає у тому, що у харчевнях, так званих, вам подадуть традиційну Чорногорську їжу, смачно приготовлену, а щодо розмірів порції, то можете не переживати, вам принесуть таку кількість, що можете сміло ділитися з сусідом. Якщо ж ви все-таки вирішили завітати до туристичних ресторанів, то будьте готові до того, що порції будуть відчутно меньші за розміром, а їжа менш смачна. Бонус таких ресторанів – це тераса, з якої відкривається чарівний краєвид …Одже вирішувати вам, як ви хочете поласувати.
Традиційна кухня Чорногорії:
Центральна Сербія та гірська Чорногорія, виділяються простенькими, м’ясними та овочевими стравами з найсмачнішими спеціями.
Традиційні страви Чорногорії виділяються своїми назвами, яким точно можна позаздрити…
“Вешалица” – нашою мовою – це відбивна зі спеціями. “Печенье” – найсмачніше м’ясо на вертелі, ” Ражньичи” – це невеличкі шашликі зі свинини та телятини. “Чевапчичи” – найвідоміші ковбаски з порубленого м’яса. А ще чорногорці люблять додавати сир у всі страви. Одна з них – це “Качкавали”, “Качмак”, “Златибор”, “Липский”, “Сеничка”, а також місцева бринза, що робиться з коров’ячого молока та молока з вівців. Саме ці сири розпочинають любий банкет.
Особливе місце у чорногорській кухні займають овочі. У Чорногорії пропонують завжди. Особливе місце займають голубці з цікавою назвою – “Сарма”, фарширований перець, баклажани та помідори з прослойками м’яса , що мають назву “Мусак”.
Ви подумаєте, що у Чорногорії, мабуть не популярна риба та морепродукти? Це не правда. …Зараз і до них черга дійде).
Люблять у Чорногорії рибу не менше ніж м’ясо. Ловіть гарні назви та запам’ятовуйте) “Рибля Чорба” – а по нашому, просто Уха, популярним є Далматський гуляш, з різноманітних сортів риби, фарширована чорносливом форель, риба у горщику, плов з морепродуктів, запечений у вершках короп, що носить назву ” Япраке” або “Попеке”.
Не подумайте, що окрім традиційної Чорногорської кухні, ви не знайдете ніякої інакшої…Для найбільш вибагливих гурманів – італійська кухня. І, кудиж без гамбургерів американських? Тут вони не дадуть про себе забути.
А для наших шанувальників солоденького – обов’язково покуштуйте місцеві вироби з муки та десерти “Сладкиши” – відомі пироги з творожної начинки “Гибаниця”, також на вас чекає величезний вибір печива, горіхів у сирі, горіхових паличок, та сливи. А ще….На курортах ви просто не зможете пройти повз запашних пончиків, та італійського морозива, яке розкладається шариками у хрусткі цукрові рожки….Просто Ням-Ням).
А чим ж цю всю смакоту запити?
Тут також цікаві знайдуться варіанти….Чорногорці, наприклад, люблять запивати всю їжу чорною кавою, вона тут вживається у дуже великих кількостях. Дуже смачний роблять чай на травах, велика різноманітність мусів та соків. Візитною карткою є напій “Вранц” – сорт терпкого вина, якого нараховуються десятки різновидів. Також з міцних алкогольних напоїв – це виноградний самогон “Лозович” і, звичайно, як без Ракії? Прихильникам пива – смачнючі види пива “Ник” та ” Никшечко”.